Ar trebui studenții să călătorească gratuit?

Matei Apăvăloaei · 11 februarie 2021

Un student a cerut opinia profesorilor despre gratuitatea sau semi-gratuitatea călătoriilor studenților – subiect dezbătut intens zilele acestea. Un profesor a răspuns.

Comentează · Citeşte »

Contra-scrisoare deschisă: exportul subvenționat nu are de-a face cu liberalismul

Andreas Stamate-Ștefan · 04 februarie 2021

Andreas Stamate-Ștefan adresează o contra-scrisoare legată de contractele pentru participarea firmelor la târguri internaționale pe bani publici și de chestiunea mai generală a exporturilor și comerțului internațional.

Comentează · Citeşte »

Carantina: în regim etatic și în societatea de drept privat

Hans-Hermann Hoppe · 07 ianuarie 2021

Trecând peste cele câteva îmbunătățiri în controlul hazardului aduse de un sistem de decizie descentralizat, și exceptând de asemenea faptul că o varietate de regiuni diferite, cu tratament diferit, reprezintă un sistem în care se poate învăța din greșeli, experiența per total, în ceea ce privește statele și felul în care organele acestora de decizie au tratat epidemia, este șocantă. La fel ca în toate celelalte domenii în care se implică, statul a dat greș în mod magnific, în special în domeniul sănătății publice și al prevenirii bolilor. De fapt, așa cum devine din ce în ce mai clar din starea curentă a lucrurilor, statul omoară sau îmbolnăvește mai multă lume prin „măsurile de protecție” adoptate, decât vindecă sau ține în viață.

Comentează · Citeşte »

Prefață la cartea „Incursiuni Turboliberale” de Costel Stăvărache

Tudor Smirna · 13 decembrie 2020

Costel Stăvărache este absolvent de filosofie la UB, cu un doctorat pe minorități la SNSPA. Nu a lăsat aceste lucruri să stea între el și viața de filosof pe care o duce. E liber și cultivă acerb acea libertate personală. Urmărește adevărul cu o acribie de detectiv, într-o toamnă l-am și văzut într-un parpalac gen Columbo. Nu îi place să se lungească și are un umor, îți servește observații pătrunzătoare și paradoxuri, poante și întrebări încuietoare, iar tu stai să te gândești dacă vorbește serios sau glumește. De cele mai multe ori, ambele.

Comentează · Citeşte »

Isteria neo-mercantilistă din jurul deficitului comercial al SUA

Joseph T. Salerno · 20 octombrie 2020

Una din consecințele cele mai grave ale doctrinei economice keynesiste moderne este că teza cheltuielilor totale (a „cererii agregate”) cu privire la producția fizică și ocupare oferă o justificare pseudo-științifică erorii centrale a mercantilismului – o eroare ce datează din secolul al XVI-lea. Potrivit acestei vechi erori, un deficit în balanța de plăți a unei națiuni se traduce printr-o diminuare a cererii, venitului și a locurilor de muncă. Această doctrină a fost zdrobită în repetate rânduri de economiști în ultimele două secole și jumătate. Și totuși, precum legendara pasăre Phoenix, mitul mercantilist renaște din propria cenușă.

Comentează · Citeşte »

Criza Covid19 în lumina Manifestului Libertarian

Tudor Smirna · 08 octombrie 2020
cuprins

Pentru că intrăm în al doilea val al intervenționismului de coronavirus, public aici un fragment din Introducerea pe care am scris-o la Manifestul libertarian de Murray Rothbard. Analizez criza Covid19 în manieră rothbardiană, în legătură cu necesitatea de a lua înapoi de la stat domeniile cheie ale societății.

Comentează [2] · Citeşte »

America este o tehnocrație, nu o democrație

Ryan McMaken · 29 mai 2020

În ultimile decenii – și în special începând cu perioada New Deal – experții oficiali au luat gradual locul reprezentanților aleși, ca principali factori de decizie în guvern. Dezbaterea publică a fost abandonată în favoarea întâlnirilor la nivelul unor grupuri mici de tehnocrați nealeși în mod democratic. Politica a fost înlocuită de „știință”, fie ea socială sau a naturii.

Comentează · Citeşte »

Virusul cel mai letal

Jesús Huerta de Soto · 10 mai 2020

Cunoaștem încă de la Goebbels că o întreagă serie de minciuni, repetată neîncetat populației, se transformă în adevăruri oficiale. De exemplu, că sectorul nostru de sănătate publică e cel mai bun din lume, că cheltuielile publice au scăzut în continuu de la ultima criză, că impozitele sunt plătite de cei bogați care nu vor să dea cât e just, că salariul minim nu afectează negativ ocuparea, că prețurile maxime nu produc penurii, că venitul minim universal este panaceul bunăstării, că țările din nordul Europei sunt egoiste și nesolidare pentru că nu vor să plătească la comun datoriile, că numărul de morți e cel raportat oficial și nu cel real, că sunt doar câteva sute de mii de infectați, că facem teste suficient de multe, că măștile nu erau necesare etc. etc.

Comentează · Citeşte »

Criza Covid19: implicații pentru Europa și zona euro

Jörg Guido Hülsmann · 08 mai 2020

Este greșit să eviți inconveniențele pe termen scurt în detrimentul viitorului, mai ales când e vorba de banii plătitorilor de taxe. Însă noi tocmai asta am tot făcut decenii la rând. Acest mic joc era limitat inițial la domeniul bancar și cel financiar, fiind astfel sesizabil doar de către experți. S-a desfășurat pe scară largă începând cu 2008, devenind centrul atenției pentru publicul larg. Oricum ar sta lucrurile, este un joc foarte stupid. Unii agenți din proximitatea guvernamentală vor beneficia, dar cetățenii simpli nu au nimic de câștigat pe termen lung.

Comentează · Citeşte »

Ce ar spune Rothbard despre panica din jurul Covid19

Philipp Bagus · 30 aprilie 2020

În încercarea de a contracara epidemia, guvernele occidentale au încălcat drepturile de proprietate privată într-o manieră fără precedent pe timp de pace. Acestea au expropriat și confiscat echipamente și materiale medicale, au preluat controlul unor furnizori privați de servicii medicale și a unor spitale, au decretat închiderea forțată a întreprinderilor private, cum sunt grădinițele, școlile, universitățile, sau magazinele de retail. Au ordonat chiar și închiderea parcurilor și grădinilor private. Mai mult, au limitat în mod drastic libertatea de circulație. Ce se poate comenta cu privire la aceste măsuri dintr-o perspectivă libertariană? Pot ele avea vreo rațiune justificatoare?

Comentează · Citeşte »

Precedentele ·