În apărarea indezirabililor

Walter Block - În apărarea indezirabililor: peştele, prostituata, spărgătorul de grevă, patronul, calomniatorul, cămătarul şi alţi stigmatizaţi din galeria şmecherilor societăţii americane.

"Nouă, creştinilor, mai mult decât oricărui om, nu ne e îngăduit să îndreptăm pe oamenii păcătoşi cu sila... Noi...nu trebuie să-l facem pe păcătos mai bun cu sila, ci prin convingere. Că nu ni s-a dat de legile noastre atâta libertate pentru împiedicarea celor ce păcătuiesc. Dar chiar dacă ni s-ar fi dat această putere, tot n-am putea-o întrebuinţa, deoarece Dumnezeu nu încununează pe cei ce se depărtează cu sila de rău, ci pe cei care se depărtează de bunăvoie."

Sf. Ioan Gură de Aur,
Despre Preoţie

· Citeşte »

Pentru o nouă libertate: Manifestul libertarian

Murray N. Rothbard - Manifestul libertarian


O perspectivă istorică asupra şcolii austriece de economie

Ludwig von Mises - O perspectivă istorică asupra Şcolii austriece de economie

Un studiu asupra gândirii contemporane formării Şcolii austriece şi o evaluare a importanţei pe care o are această Şcoală pentru evoluţia ştiinţelor acţiunii umane. Publicat în limba engleză sub titlul The Historical Setting of the Austrian School of Economics, New Rochelle, N. Y.: Arlington House, 1969

· Citeşte »

Profituri şi pierderi

Ludwig von Mises - Profituri şi pierderi

A fost conceput şi publicat iniţial în 1951, cu prilejul întrunirii Societăţii Mont Pélérin, desfăşurate în perioada 9-16 septembrie, la Beauvallon, în Franţa. Lucrarea este considerată cea mai bună introducere la teoria antreprenorială a proceselor de piaţă. Versiunea engleză: "Profit and Loss", Planning for Freedom, 4th ed., Libertarian Press, South Holland, IL, 1980, pp. 103-144.

· Citeşte »

Calculul economic în societatea socialistă

Ludwig von Mises - Calculul economic în societatea socialistă

Este disponibil în limba română în premieră, fiind publicat pe site-ul nostru pe 29 septembrie 2001, la împlinirea a 120 de ani de la naşterea lui Ludwig von Mises. Publicat iniţial ca Die Wirtschaftsrechnung im Sozialistischen Gemeinwesen (1920), a fost tradus în engleză cu titlul Economic Calculation in the Socialist Commonwealth (1935). Acesta este articolul seminal al disputei calculului economic şi, poate, cel mai important din istoria gândirii economice. Este recomandabilă citirea sa într-un stadiu iniţial al propriei formări, dar înţelegerea cu adevărat a argumentului său central nu este posibilă fără studierea în profunzime a Acţiunii Umane.

Pe scurt, Mises demonstrează aici că fără titluri de proprietate privată asupra mijloacelor de producţie nu sunt posibile pieţele, deci nici preţurile, deci nici estimările anticipative ale preţurilor, deci nici calculul antreprenorial de rentabilitate făcut în lumina acestor estimări şi de aceea, pentru oricine, planificarea raţională în condiţii de diviziune a muncii este imposibilă într-un sistem socialist.

· Citeşte »

Precedentele · Următoarele