Exportator-atârnător

Tudor Smirna · 03 februarie 2021

Exportatorii de cumetrie adresează o scrisoare deschisă Președintelui țării în care se plâng că sistarea contractelor de participare la târguri internaționale pe banii statului este o lovitură dată economiei și exporturilor românești. „Dai în noi, dai în exportul națiunii”, par ei să spună.

Dar dacă v-am spune că, la o analiză mai atentă, acești abonați la banii bugetului public sunt cei care țin în loc economia, investițiile, formarea de capital și exporturile? Și importurile, dacă tot veni vorba.

Pentru argumentarea acestei poziții, vă invităm să citiți studiul Dezvoltare prin Internaționalizare, scris în 2019 de trei cercetători ai Institutului Ludwig von Mises România.

Scriind despre acest studiu, Andreas Stamate-Ștefan observa:

„Dacă ar fi să rezumăm întregul studiu la o singură idee, ar fi aceasta: internaționalizarea firmelor românești este un proces care depinde de calitatea instituțiilor noastre interne, respectiv cât de favorabile sunt ele progresului și civilizației materiale. Când spunem instituții ne referim desigur la accepțiunea clasic liberală a termenului, adică la proprietate privată, diviziunea muncii, comerț liber, monedă liberă etc. Au fost și/sau sunt ele protejate în statul de drept România?!
Istoric, statele care au încercat să prezerve, să protejeze aceste instituții, pe care economistul Daron Acemoglu (2013, p. 73) le botează drept instituții incluzive, sunt state care au prosperat, care s-au dezvoltat economic. La polul opus, statele care s-au arătat mai favorabile instituțiilor extractive (sclavia, exproprieri arbitrare, taxare, birocrație, control) sunt state care și-au inhibat dezvoltarea.”

Acei oameni de afaceri cu statul care consideră că „li s-a încălcat dreptul legal de a putea promova ofertele de export, pentru a angaja noi comenzi și contracte” sunt chiar cei care, prin participarea și vehemența cu care clamează continuarea subvențiilor de stat, conservă un mediu de afaceri rigid, extractiv, plin de restricții și volute legislative. Adică o economie ocolită de investitori, cu capacitate de producție și acumulare a capitalului slăbită, care nu poate da decât salarii mici, pe măsura productivității, și care în loc să exporte bunuri și servicii – pentru că nu le face – îi alungă pe cei care ar fi trebuit să contribuie la facerea lor.

Economia e în zdrențe și noi trimitem niște privilegiați, capitaliști asistați, la târguri de modă la Paris, pe banii bugetului, în timp ce aceia care finanțează în final astfel de privilegii aleg să voteze cu picioarele. Primii se întorc la troaca publică, ultimii emigrează definitiv.

Găsiți studiul aici.

Comentează

Audio: Jonathan Gullible, teatru radiofonic

Institutul Mises · 31 decembrie 2020

Dan Mașca, prin firma Reea, a inițiat și cofinanțează transformarea cărții Aventurile lui Jonathan Gullible, de Ken Schoolland, într-o serie de lecturi de teatru radiofonic. Execuția este superbă și o datorăm echipei Ándi Gherghe și Laura Mihalache de la 3g Hub din Târgu Mureș. Deocamdată, avem primele 3 capitole și sperăm că proiectul va continua cu toată cartea.

Aici sunt capitolele audio:

YouTube: https://youtube.com/playlist…
Anchor.fm: https://anchor.fm/…/Aventurile-lui-Jonathan…/a-a483qhd
Spotify: https://open.spotify.com/show/0Tqxl5U4rTdA2yS9PPwqgz…

Proiectul este cofinanațat de Municipiul Târgu Mureș. Sponsor principal: Reea. Partener principal: Republic Production.

Dacă vreți să lecturați în paralel capitolele, le găsiți pe site-ul nostru:

Capitolul 1. O mare furtună

Capitolul 2. Cei care o caută cu lumânarea

Capitolul 3. O tragedie comună

De asemenea, cartea a fost curând re-editată de Libertas Publishing și se găsește de cumpărat în Librăria Mises:

Aventurile lui Jonathan Gullible

Comentează

Video: Vlad Topan despre socialism și teoria exploatării

Institutul Mises · 13 decembrie 2020

Lucrăm la un volum aniversar despre calculul economic în regim socialist, la 100 de ani de la articolul lui Ludwig von Mises care a pornit o dezbatere întinsă pe mai multe decenii.

Până apare acel volum, vă redăm două intervenții mai vechi pe subiectul socialismului care i-au fost solicitate lui Vlad Topan de către proiectul Ekonomi:

Comentează [1]

Video: Tudor Smirna despre educație într-un podcast al Institutului Hayek

Institutul Mises · 13 decembrie 2020

La invitația lui Gabriel Mursa de la Institutul Hayek, Tudor Smirna a participat din partea Institutului Mises, alături de Gheorghe Ilie Fârte și Flavius Rovinaru, la o discuție despre educație. Sperăm să o găsiți educativă:

Comentează

Podcast: În Dodii cu Vlad Topan despre argumentul misesian al calculului economic în regim socialist

Institutul Mises · 24 noiembrie 2020

Costel Stăvărache și Alexandru Chiriac într-un podcast În Dodii cu Vlad Topan, vicepreședintele academic al Institutului Mises România, despre argumentul imposibilității calculului economic în regim socialist. Dintre temele atinse: insulele de haos calculațional, inclusiv cele create de fondurile europene, socialismul academic și reticența sa în fața argumentelor anti-socialiste, diferențele dintre argumentația misesiană și cea hayekiană, banii în socialism, distincția dintre prețuri și taxe etc.

Comentează

Podcast În Dodii cu Tudor Smirna: ce le-a făcut statul banilor noștri?

Institutul Mises · 24 noiembrie 2020

Gabriel Munteanu și Alexandru Chiriac într-un podcast În Dodii cu Tudor Smirna, din partea Institutului Mises România, despre cartea Ce le-a făcut Statul banilor noștri? de Murray Rothbard. Dintre temele atinse: bani, cryptomonede, activitate bancară, cicluri de afaceri.

Cartea în format tipărit se găsește aici: https://mises.ro/librarie/cumpara/ce-le-a-facut-statul-banilor-nostri/

Comentează

Podcast: În Dodii cu Vlad Topan

Institutul Mises · 13 octombrie 2020

Gabriel Munteanu și Alexandru Chiriac într-un podcast În Dodii cu Vlad Topan, vicepreședintele academic al Institutului Mises România, despre împăcarea creștinismului cu capitalismul. Câteva din temele atinse: Ce să îi dăm cezarului, ce e al lui de fapt? E libertatea suficientă pentru o societate înfloritoare? Care e poziția referitor la inițiativa Coaliției pentru Familie? Dar vizavi de maniera în care guvernarea gestionează criza Covid19?

Comentează

Un nou documentar despre Ludwig von Mises

Tudor Smirna · 11 octombrie 2020

Oskar Lange i-a promis lui Mises o statuie în fața ministerului planificării centrale, pentru ceea ce considera a fi critica constructivă care a făcut posibilă aflarea soluției la problema planificării în socialism. Critica a fost implacabil de distructivă, de fapt. Statuia nu s-a ridicat, a fost o altă promisiune deșartă a socialismului. Dar uite că Polonia îl cinstește pe Mises în multe alte chipuri. Ultimul, acest documentar care schițează viața și opera lui Ludwig von Mises, din Lvov, prin Viena și Geneva, până la New York. O excelentă cale de familiarizare cu marele gânditor, evocat de alți gânditori și urmași remarcabili. Următorul pas pentru cei interesați poate fi biografia exhaustivă, The Last Knight of Liberalism, scrisă de unul dintre cei intervievați, Jörg Guido Hülsmann. Și, bineînțeles, pentru cei care vor să intre în contact direct cu opera lui Mises, Acțiunea umană și alte texte sunt disponibile pe site-ul nostru și în Librăria Mises.

Comentează

Declarația de la Great Barrington

Institutul Mises · 08 octombrie 2020


Redăm mai jos declarația și petiția pentru schimbarea politicilor COVID-19 inițiată de somități medicale internaționale și semnată până la această oră de mai bine de 4600 de experți în sănătate publică și aproape 8700 de cadre medicale, alături de peste 121.000 de persoane din întreaga lume.


În calitate de epidemiologi ai bolilor infecțioase și oameni de știință cu specializare pe sănătatea publică, suntem foarte îngrijorați în legătură cu impactul nociv pe care actualele politici COVID-19 îl au asupra sănătății fizice și psihice. Recomandăm o abordare pe care o numim Protecție Focalizată.

Suntem de peste tot din lume, atât de dreapta cât și de stânga. Ne-am dedicat carierele țelului de a proteja oamenii. Politicile curente de carantinare produc efecte devastatoare asupra sănătății publice, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Rezultatele (și ne limităm aici la doar câteva) includ rate mai mici de vaccinare a copiilor, înrăutățirea situației bolilor cardiovasculare, testări mai puține pentru depistarea cancerului și un declin al sănătății mintale – toate ducând la o mortalitate în exces în anii următori, cei din clasa muncitoare și cei tineri fiind afectați cel mai grav. Ținerea elevilor și studenților în afara școlilor este o mare nedreptate.

Continuarea acestor măsuri până când apare un vaccin va provoca daune iremediabile, iar cei care sunt mai puțin privilegiați vor suferi disproporționat de mult.

Din fericire, putem înțelege din ce în ce mai mult acest virus. Știm că vulnerabilitatea fatală din cauza COVID-19 este de mai bine de o mie de ori mai mare în rândul celor bătrâni și bolnavi decât în rândul celor tineri. De fapt, pentru copii, COVID-19 este mai puțin periculoasă decât multe alte rele, inclusiv gripa.

Pe măsură ce imunitatea crește în rândul populației, riscul infectării devine pentru toți mai mic – inclusiv pentru cei vulnerabili. Știm că, în final, toate populațiile vor obține imunitatea de grup – adică punctul la care rata noilor infectări este stabilă – și că acest lucru poate fi ajutat (dar nu este dependent) de un vaccin. Scopul nostru, deci, ar trebui să fie acela de a minimiza mortalitatea și suferința socială până când obținem imunitatea.

Abordarea cea mai înțeleaptă și blândă, care pune în balanță riscurile și beneficiile obținerii imunității de grup, este să permitem celor care au un risc minim de moarte să-și trăiască viețile în normalitate și să consolideze imunitatea la virus prin infectare naturală. În același timp, trebuie să protejăm mai bine pe cei care au riscul cel mai mare. Aceasta este ceea ce numim Protecție Focalizată.

Adoptarea de măsuri pentru a-i proteja pe cei vulnerabili ar trebui să fie scopul central al politicilor de sănătate publică vizavi de COVID-19. De exemplu, casele de bătrâni ar trebui să folosească personal care a obținut imunitatea și să facă frecvent teste PCR celorlalți lucrători și tuturor vizitatorilor. Rotația personalului ar trebui să fie minimizată. Pensionarilor care trăiesc acasă ar trebui să le fie livrate cumpărăturile la domiciliu. În măsura în care este posibil, ar trebui să se întâlnească cu rudele în aer liber, nu în interior. Se poate și este perfect în aria și capacitățile celor specializați în sănătate publică să pună în aplicare o listă comprehensivă și detaliată de măsuri, inclusiv de abordări pentru gospodăriile multigeneraționale.

Celor care nu sunt vulnerabili ar trebui să li se permită imediat să își reia viața obișnuită. Pentru a scădea pragul imunității de grup, toată lumea ar trebui să recurgă la măsuri simple de igienă, precum spălatul mâinilor și statul acasă al celor care se simt rău. Școlile și universitățile ar trebui să fie deschise pentru predarea la clasă. Activitățile suplimentare, precum sporturile, ar trebui să fie reluate. Adulții tineri care au risc scăzut ar trebui să poată lucra în mod normal, nu neapărat de acasă. Restaurantele și alte afaceri ar trebui să fie deschise. Artele, muzica, sporturile și alte activități culturale ar trebui să se reia. Cei care sunt mai expuși riscului ar trebui să poată participa dacă își doresc, în timp ce societatea ca întreg se bucură de protecția oferită celor vulnerabili de cei care și-au obținut imunitatea.

Pe data de 4 octombrie 2020, această declarație a fost scrisă și semnată la Great Barrington, Statele Unite, de:

Dr. Martin Kulldorff , profesor de medicină la Universitatea Harvard, biostatistician și epidemiolog cu expertiză în detectarea și monitorizarea erupțiilor de boli infecțioase și evaluarea siguranței vaccinurilor.

Dr. Sunetra Gupta, profesor la Universitatea Oxford, epidemiolog cu expertiză în imunologie, dezvoltarea vaccinurilor și modelarea matematică a bolilor infecțioase.

Dr. Jay Bhattacharya, profesor la Școala de Medicină a Universității Stanford, fizician, epidemiolog, economist specializat în sănătate și expert în politici de sănătate publică axate pe boli infecțioase și populații vulnerabile.

Pentru a semna, mergeți aici.

Comentează

Mises Days 2020: reducere de 10% în Librăria Mises

Institutul Mises · 29 septembrie 2020

Astăzi se împlinesc 139 de ani de la nașterea lui Ludwig von Mises. Îl aniversăm cu o reducere de 10% la orice comandă făcută în Librăria Mises, începând de azi, timp de o săptămână, până pe 6 octombrie la ora 24:00. Folosiți cuponul mises139.

Spre Librăria Mises

Comentează

Precedentele ·