Scurtă prezentare


Institutul Mises din România apărut în 2001 ca împlinire şi mediu pentru diseminarea ideilor discutate la seminarul privat pe care Cristian Comănescu îl organiza încă de la începutul anilor 1990. Nucleul institutului rămâne până astăzi Seminarul Mises, condus în manieră socratică pentru descoperirea argumentelor ce ţin de teoria economică, aşa cum a fost aceasta schiţată şi parţial definitivată de giganţii Școlii austriece.

Din dorinţa de a obţine o viziune universală şi unitară a lumii, seminarul a avansat în timp spre elucidarea conexiunilor economiei cu alte domenii ale cunoaşterii, căutând mai ales afinităţile cu dreptul şi teologia, în tradiţia liberalismului clasic şi în cea patristică ortodoxă, toate având în comun persoana şi dialogul interpersonal.

Pe lângă seminarul condus de Cristian Comănescu există un seminar pentru cei care se axează pe consolidarea fundamentelor economice, denumit Cărţi mici, idei mari. În plus, Institutul Mises oferă cadrul pentru discutarea unor subiecte economice specializate de către cercetătorii care au sau sunt candidaţi la obţinerea titlului de doctor în economie.

Site-ul institutului a acumulat într-un timp relativ scurt un volum remarcabil de lucrări fundamentale ale Școlii austriece, de la broşuri şi articole până la tratate de peste o mie de pagini, precum Acţiunea umană, sau Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice. Institutul Mises propune şi o serie de titluri tipărite în colecţia Praxeologie şi societate.

Pe lângă acestea, Institutul Mises oferă revista online Ordinea proprietăţii private, a cărei menire este de a găzdui în paginile sale analize - în spiritul libertăţii şi cumsecădeniei - ale problemelor cu care fiecare dintre noi ne confruntăm acasă, pe stradă, în „cetate”, la locul de muncă, în presă sau, în momentele de zăbavă, asupra vreunei cărţi.

Pentru scurte comentarii de ştiri sau pentru atenţionarea asupra unor subiecte interesante, punem la dispoziţia cititorilor noştri blogul institutului.